Aprīlis
ESIET VIENMĒR GATAVI ATBILDĒT IKVIENAM, KAS PRASA JUMS
PASKAIDROJUMU PAR CERĪBU, KAS MĪT JŪSOS. 1Pēt 3:15
Lai top gaisma

Dievkalpojums pilsētas svētkos

iesūtīts: 2017.07.14 22:31
Pilsētas svētkos, 16. augustā, plkst.11:00 Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks svētku dievkalpojums. Dievkalpojumā piedalīsies mūziķes Maija Kļaviņa un Ieva Nīmane. Ērģeles spēlēs Inga Auziņa. Dievkalpojumu ar Svēto Vakarēdienu vadīs draudzes mācītājs Mārcis Zeiferts.

Maija Kļaviņa (traversflauta) un Ieva Nīmane (blokflauta, baroka oboja) satikās studiju laikā Latvijas Mūzikas akadēmijā Senās Mūzikas nodaļā, kuru abas šīs vasaras sākumā absolvēja iegūstot maģistra grādu Senajā mūzikā (2017). Pēdējā gada laikā abas mūziķes papildināja savas prasmes arī ārpus Latvijas - Maija studēja traversflautas spēli Trosingenas Mūzikas augstskolā (Vācija), bet Ieva - vēsturiskās obojas spēli Hāgas Karaliskajā konservatorijā Nīderlandē.

Maija un Ieva muzicējot tikušās baroka orķestra Collegium Musicum Riga sastāvā, tāpat arī dažādos kamermūzikas projektos. Bet pirmo reizi mūziķes ķērušās klāt repertuāram, kas rakstīts diviem melodijas jeb augstajiem instrumentiem - "dessus" (fr.). Un patiešām, - baroka laikmetā komponisti visbiežāk nenorādīja vai dueti rakstīti vijolei, flautai vai obojai. Tie varēja būt skaņdarbi ar kādu konkrētu mērķi, - rakstīti pedaģiskiem nolūkiem, vai paredzēti atskaņošanai maltītes laikā. Ļoti bieži tās bija deju svītas vai arī mūzika mājas muzicēšanai draugu lokā. Maijas un Ievas izpildījumā dzirdēsiet Georga Filipa Telemana (Georg Philip Telemann), Georga Frīdriha Hendeļa (Georg Frederic Handel), Žaka Martina Otetēra (Jacques Martin Hotetterre) un Pjēra Danikana Filidora (Pierre Dancian Philidor) mūziku dažādos sabalsojumos, jo komponisti to atstājuši mūziķu ziņā - instrumentu izvēli un balsu sadalījumu.

Jāpiebilst, ka Maija un Ieva spēlē uz mūsdienu instrumentu priekšgājējiem - vēsturisko instrumentu kopijām no Baroka laikmeta jeb perioda instrumentiem, kuri ievērojami atšķiras no mūsdienās lietojamiem gan izskata, gan skanējuma ziņā.

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Jes 52:7–10; 2Tim 4:6–11; Mk 1:1–15

Krāsa: sarkana

Glābiņš – no Kunga! Tavai tautai – tava svētība!
Ps 3:9

Viņš tos izveda ārā līdz pat Bētanijai un, savas rokas pacēlis, svētīja.
Lk 24:50

2Moz 34:1–17
1Tes 2:13–20
Mt 5:21–26

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »