Marts
Lai top gaisma

Ziemeļu zemju mūziķi pārsteigs Tukumu ar koncertprogrammu “The Cloud of Unknowing” („Neziņas mākonis”)

iesūtīts: 2019.11.07 01:55
Jau šo sestdien, 9. novembrī plkst. 16.00 Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā izskanēs Ērika Vestberga vokālā ansambļa koncerta programma “The Cloud of Unknowing” („Neziņas mākonis”). Ieeja koncertā par ziedojumiem baznīcas atjaunošanai. Ziemeļu zemju mūziķi atskaņos zviedru komponista Svena-Dāvida Sendstroma TE DEUM. Viņa nevainojamā ritma un akustikas izjūta šajā darbā radījusi īstu uguņošanu mūzikā. Tam sekos pirmatskaņojums – mūsdienu zviedru komponista Karla Unandera-Šērina trīs daļas no kompozīcijas “The Cloud of Unknowing” (2019). Jaundarbs balstīts uz pārsteidzoša angļu viduslaiku teksta ar nosaukumu “The Cloud of Unknowing” („Neziņas mākonis”). To radījis nezināms mūks 14. gadsimtā, meklējot atbildi uz mūžīgo jautājumu, kā saprast un iepazīt Dievu.

Koncerta turpinājumā izskanēs zviedru komponista Jana Sendstroma sāmu skaņdarbs Jiegnna`ffo, kura pamatā sāmu mākslinieka Johana Maraka joika (tradicionāls sāmu dziedājums); kā arī austrāliešu komponista Breta Deana Was it a Voice un dāņu komponista Jorgena Jersilda romantiska svīta Tre romantiska korsange.

Ērika Vestberga vokālais ansamblis

Ērika Vestberga vokālais ansamblis dibināts 1993. gadā. Tā sastāvā – no 16 līdz 20 balsīm. Ansambļa dalībnieki strādā par profesionāliem solistiem, baznīcas mūziķiem un mūzikas skolotājiem. Viņus vieno kopīgas saknes Ziemeļzviedrijā un Somijā. Ansamblis pasūtījis un veicis pirmatskaņojumus vairāk nekā 40 skaņdarbiem no tādiem komponistiem kā Gunars Eriksons, Paula af Malmborg Varda, Tebogo Monnakgotla, Jans Sendstroms, Svens Dāvids-Sendstroms un Arvo Perts.

Zviedrijas raidsabiedrību organizācija cieši sadarbojas ar Vestberga ansambli, tajā skaitā organizējot vairākas koncertu tiešraides Zviedrijā un citviet Eiropā.

Līdz šīm ansamblis piedalījies vairāk nekā 20 koncertturnejās Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā un Āzijā. Īpašu ievērību pelna dalība tūkstošgades mijas projektā – Choral Singing for Peace and Justice (Koru dziesma Mieram un Taisnīgumam) ar koncerttūrēm Tongā un Samoa, kuru TV ekrānā vēroja daudzmiljonu auditorija.

No 1996. gada līdz šim dienasgaismu ieraudzījuši 13 mūzikas kompaktdiski ar repertuāru no franču-arābu iedvesmotiem skaņdarbiem un mūzikas sapņu lidojumiem līdz Originals (2014), kas kalpo par spilgtu apliecinājumu ansambļa diriģenta aizrautībai ar mūsdienu mūziku un satur tikai ansambļa izpildītus pirmatskaņojumus. Mūzikas kritiķu atsauksmes par līdz šim bijušas cildinošas. Jāmin tādi projekti kā Vita Nouva, kas 2015. gadā saņēma “pasaules klases” atzīmi no Opus – Skandināvija lielākā mūzikas un mākslas žurnāla. Ansambļa skaņdarbi atrodami Spotify, Amazon, iTunes un citos straumēšanas pakalpojumos.

Ēriks Vestbergs

Ēriks Vestbergs (dz. 1956) studējis koru diriģēšanu Stokholmā Karaliskajā Mūzikas Koledžā ar maestro Ēriku Ēriksonu (Eric Ericson) no 1976. līdz 1987. gadam.

Vadījis daudzus korus, tajā skaitā YMCA kori Stokholmā, Oslo Filharmonijas kori, bijis Zviedrijas Radio kora viesdiriģents. Starptautiski Ēriks Vestbergs darbojies kā viesdiriģents Pro Coro Canada, Coro Nacional de Espana, Coro Sinfonica do Estadi de São Paulo un Jauna Muzika Lietuva.

Viņa audio katalogā atrodami vairāk  nekā divdesmit ieraksti tādās studijās kā Studio Acusticum Records, Opus3, Naxos un Caprice, no kuriem daudzi saņēmuši visaugstāko novērtējumu. Starp daudzajiem sadarbības partneriem jāmin bijušais ABBA dalībnieks Bennijs Andešons, džeza zvaigzne Ališa Babs un trombona virtuozs Kristians Linbergs. Bez tam Ēriks Vestbergs saņēmis neskaitāmas atzinības, apbalvojumus un medaļas no dažādām organizācijām Zviedrijā un ārzemēs, tajā skaitā Viņa Majestātes Zviedrijas karaļa Astotās pakāpes medaļu ar Serafa Ordeņa lentu „par nozīmīgiem panākumiem Zviedrijas mūzikas dzīvē”. Ēriks Vestbergs ir Zviedrijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas biedrs kopš 2008. gada un kordiriģēšanas un kordziedāšanas profesors Luleo Tehnoloģiju universitātē kops 2003. gada.

Markus Vargs

Markus Vargs (dzimis Jakobštatē, Somijā 1969. gadā) ir izcils koncertērģelnieks J.S.Baha un lielo romantisma laikmeta skaņdarbu izpildīšanai, turklāt improvizācijas ir viņa īpašā iezīme. Ar izcilību beidzis Sibeliusa akadēmiju 1991. gadā, viņš iegājis akadēmijas vēsturē kā viens no trijiem absolventiem ar visaugstāko iespējamo novērtējumu. Pēc Sibeliusa akadēmijas beigšanas turpinājis pilnveidošanos Pitea Mūzikas akadēmijā, Zviedrijā, kuru 1995. gadā absolvēja kā koncertērģelnieks.

Markus Vargs mākslinieciskā talanta noslēpums slēpjas viņa muzikālās izteiksmes spējās, enerģiskumā un virtuozitātē gan improvizējot, gan interpretējot Bahu, kā arī romantisma laikmeta lielmeistarus.

Markus Vargs koncertējis daudzviet Eiropā un ASV, kur daudzkārt koncertējis radio un televīzijā. Paralēli savai starptautiskajai solo ērģeļmeistara karjerai, Markus Vargs regulāri muzicē Zviedrijas ziemeļu pilsētas Luleo Katedrālē.

 

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Pieminamus Viņš darījis Savus brīnumus, žēlīgs un žēlsirdīgs Kungs.
Ps 111:4

Viridum – Zaļā ceturtdiena

Rītā: 2Moz 30:22–31; Jk 5:13–16; Mk 6:7–13

Vakarā: 1Moz 14:18–19; 1Kor 11:20–29; Jņ 13:1–15
Ps 116:1–2, 12–19; 2Moz 12:1–14; 1Kor 11:23–26; Jņ 13:1–17, 31b–35

Krāsa: balta

Taisnīgums paaugstina tautu, ik ciltij nes negodu grēks.
Sak 14:34

Jēzus, kā ieradis, devās uz Olīvkalnu, un arī mācekļi viņam sekoja. Un, tajā vietā nonācis, viņš tiem sacīja:
"Lūdziet Dievu, ka jūs nekrītat kārdināšanā." Lk 22:39–40

Rdz 2:10–18
1Kor 10:14–17, 11:27–32
Mk 14:12–25

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »