Marts
Lai top gaisma

Atklās ekspozīciju Kūrfirstu Bībelei un gotiskajam sv. Vakarēdiena kausam

iesūtīts: 2020.05.25 12:18
Š. g. 29. maijā Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā paredzēta ekspozīcijas atklāšana senajām dievnama relikvijām – Kūrfirstu Bībelei (1649) un Vakarēdiena kausam (15./16. gs.). Draudzes iesniegtais projekts „Kurzemes un Zemgales hercogistes laika sakrālo priekšmetu eksponēšana un stāsta radīšana ceļotājiem” tiek īstenots Tukuma novada izsludinātā kultūras projektu konkursa 2. kārtā ar tā realizāciju līdz 31. maijam. 10 kilogramus smagā Kūrfirstu Bībele iespiesta Nirnbergā 1649. gadā.

Tās izdošanu rosinājis Saksijas-Gotas-Altenburgas hercogs Ernsts Dievbijīgais (1601–1675), un Tukuma baznīcā tā nonākusi, iespējams, kā četru birģermeistaru veltījums ap baznīcas celšanas laiku vai uzskatāma pat par hercoga Jēkaba dāvinājumu dievnamam. Savukārt Tukuma gotiskais kauss kopā ar Rundāles muzejā esošo Rīgas Sv. Jāņa baznīcas kausu ir vienīgie gotiskie sv. Vakarēdiena kausi Latvijā.

Senās relikvijas iepriekš bija deponētas Tukuma muzejam. Turpmāk priekšmeti atradīsies savā mājvietā, kur tie gadsimtiem ilgi lietoti un glabāti, – Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Relikviju eksponēšanai ir izgatavota īpaša vitrīna ar stiklu. Projektā apkopota vēsturiska informācija par katru no priekšmetiem un tulkota divās svešvalodās, kā arī radīts stāsts par sakrālajiem priekšmetiem ceļotājiem.

Iepriekš notikusi šo seno priekšmetu tekstu – „Kūrfirstu Bībelē” vāka atvērumā atrodamā neparastā reliģiska satura veltījuma, kas ierakstīts vācu kursīvrakstā (Kurrentschrift), un gotiskā Vakarēdiena kausa uzraksta latīņu valodā – atšifrēšana un izpēte. Tajā atklājās šo priekšmetu unikalitāte un kultūrvēsturiskā vērtība, kas stiprinās ikviena novadnieka pilsonisko pašapziņu un identitāti un padziļinās ikviena ceļotāja zināšanas par Kurzemes hercogistes vēsturi. Tekstu izpētē bija iesaistīta Tukuma muzeja speciāliste Inta Dišlere un redaktors Arturs Hansons.

Projekta mērķis ir darīt senos priekšmetus pieejamus apskatei apmeklētājiem un visdažādākajai auditorijai, kā arī nodrošināt atbilstošus un drošus apstākļus to aizsardzībai un saglabāšanai. Ekspozīcija būs daļa no ceļotāju apmeklējuma mērķa – baznīcas skata torņa un pilsētas apskates. Nākotnē baznīcas tornī paredzēts izveidot ekspozīciju par Bībeles tēmām un piedāvāt pedagoģiskas programmas dažādām mērķauditorijām. Sagaidāms, ka pieaugs skolu grupu interese par kultūrvēsturisku objektu – Tukuma Sv. Trīsvienības baznīcu.

Vitrīnu ar stiklu izgatavojusi kompānija SIA „PORTAS”, bet informatīvās plāksnes – SIA „Advertex”. Projektu sadarbībā ar Bārtas (Vācijā) Bībeles centru līdzfinansē Gustava Ādolfa fonds Vācijā, kā arī Tukuma evaņģēliski luteriskā draudze. Projektu sagatavojis un konkursam iesniedzis mācītājs Mārcis Zeiferts. Projekta kopējās izmaksas 2178 EUR pēc nodokļu nomaksas, un no tiem konkursa 2. kārtas finansējums 1448 EUR.

Atklāšanas pasākums – Brīvības lauk. 1, Tukumā, plkst. 14.00 – iesāksies ārpusē pie baznīcas sakristejas.

Attēls: atvērums no grāmatas „Ar ticību, cerību, mīlestību cauri gadu simtiem”, I. Dišlere, 2017. Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas Bībeles titullapa ar grāmatizdevēja Volfganga Entera veltījumu Zviedrijas karalienei Kristīnai (1626–1689). Nirnbergā, 1649. gada 15. martā. Kreisajā pusē – četru birģermeistaru reliģiska rakstura veltījums.

G. Kajona foto.

Projekta vadītājs Mārcis Zeiferts
+371 29145305
marcis.zeiferts@gmail.com

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Jo Dievs tā pasauli mīlēja, ka deva Savu Vienpiedzimušo Dēlu, lai ikviens,
kas Viņam tic, nepazustu, bet tam būtu mūžīgā dzīvība.
Jņ 3:16

Pasha – Lielā piektdiena

Hoz 6:1–6; 2Moz 12:1–13; Jņ 18:1–19:42
Ps 22; Jes 52:13–53:12; Ebr 10:16–25 vai Ebr 4:14–16, 5:7–9; Jņ 18:1–19:42

Krāsa: melna vai purpursarkana

Un to vietu, kur Dievs ar viņu bija runājis, Jēkabs nosauca vārdā Bētele – Dieva nams.
1Moz 35:15

Bet centurions un tie, kas kopā ar viņu sargāja Jēzu, redzēdami zemestrīci un visu, kas notiek, ļoti sabijās
un teica: "Patiesi šis bija Dieva Dēls!"
Mt 27:54

Rdz 3:1–9, 19–33
1Pēt 1:10–20
Jn 13:36–38

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »