Aprīlis
ESIET VIENMĒR GATAVI ATBILDĒT IKVIENAM, KAS PRASA JUMS
PASKAIDROJUMU PAR CERĪBU, KAS MĪT JŪSOS. 1Pēt 3:15
Lai top gaisma

Svētdien pie baznīcas pārapbedīs Tukuma viduslaiku kapsētas pīšļus

iesūtīts: 2020.09.24 21:49
Svētdien, 27. septembrī pie Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas notiks viduslaiku kapsētā atsegto un izpētīto pīšļu pārapbedīšana. Svētbrīdi vadīs Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Mārcis Zeiferts, piedaloties draudzes pārstāvjiem. Tādejādi seno tukumnieku pīšļi atgriezīsies baznīcas svētītajā zemē, dodot cieņpilnu attieksmi aizgājējiem.

Pirms pārapbedīšanas pīšļi ievietoti speciāli izgatavotā koka kaulu kambarī baznīcas sakristejas ziemeļu daļā. Jaunās atdusas vietas izmēri ar tur novietotajiem pīšļiem ir 5 * 0,8 * 0,8 m. Vieta ir precīzi uzmērīta dabā un turpmākajai zināšanai atzīmēta teritorijas topogrāfiskajā plānā.

Arheoloģiskā izpēte pie Tukuma Sv. Trīsvienības baznīcas arheologa Dr. hist. Rūdolfa Brūža vadībā ilga no š.g. 15. jūnijā līdz 24. septembrim. Tā sniedz neatsveramu ieguldījumu kultūras mantojuma apzināšanā un saglabāšanā nākamajām paaudzēm, palīdz atklāt senā tukumnieka identitāti un portretu. Izpētes laikā atrasts liels daudzums arheoloģisko senlietu. To starpā ir monētas, saktas vai to fragmenti, nažu asmeņi, jostu detaļas, keramika, greznas galvasrotas, būvdetaļas u.c. Pēc izrakumiem sekojošajā kabineta darbu fāzē senlietas ir attīrītas, kataloģizētas un sistemātiski izpētītas. Arheoloģiskie izrakumi aptvēra 80 kvadrātmetrus lielu teritoriju pie baznīcas ziemeļu un austrumu daļas. Šī gada nogalē senlietas atgriezīsies pie tukumniekiem – tās glabāsies Tukuma muzeja krājumā.

Pie baznīcas atklāti vairāki apbedījumi un tā saucamie kaulu kambari. Kopumā atklāti vēsturiski izveidoti astoņi kaulu kambari un vairāki simti indivīdu skeletu kauli.

Zināms, ka kapsēta Sv. Trīsvienības teritorijā atradusies vēl Tukuma miestā bijušās Sv. Markusa kapelas pastāvēšanas laikā. Kapsētā pirmie apbedījumi veidoti jau ap 14. gs. vidu un tā pastāvējusi līdz pat 18. gs. pēdējai trešdaļai, aizņemot arī daļu no tagadējās Lielās ielas un Brīvības laukuma. Plašāk par iepriekšējā laikā notikušajiem arheoloģiskās izpētes darbiem aprakstīts Dr. h.c. hist. Intas Dišleres grāmatā „Ar ticību, cerību, mīlestību cauri gadu simtiem”, kuru draudze izdeva reformācijas piecsimtgadē.

Arheoloģiskās izpētes darbi un 2. kārtas būvprojekts „Baznīcas ēkas ziemeļu un austrumu sienas pamatu apmales pārbūve, ārmalas vertikālās hidroizolācijas, drenāžas un lietusūdens kanalizācijas sistēmas izbūve” tiek realizēti, finansējumu iegūstot Valsts Kultūrkapitāla fonda un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes izsludinātajos projektu konkursos, kā arī ar Tukuma novada Domes finansējumu un Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas līdzfinansējumu. Kopējie ieguldījumi 2020. gada realizējamajos projektos sasniedz 49 794, 62 EUR, kuru galīgs noslēgums paredzēts oktobrī.

Pārapbedīšana pie Tukuma Sv. Trīsvienības baznīcas notiks 27. septembrī plkst. 10.00. Notikumā var piedalīties ikviens tukumnieks.

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Un Noa darīja visu, ko Dievs viņam pavēlēja.
1Moz 6:22

Jēzus sacīja: Tad nu ikviens, kas šos manus vārdus dzird un dara, ir līdzināms saprātīgam
vīram, kas savu namu būvējis uz klints.
Mt 7:24

2Moz 24:1–18
Kol 2:8–23
Mt 4:12–17

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »