Marts
Lai top gaisma

Baroka mūzika Tukumā

iesūtīts: 2020.10.08 12:29
Riga Baroque Ensemble ir senās mūzikas ansamblis Latvijā, dibināts 2017. gadā, apvienojot vēsturiskās mūzikas profesionāļus. Ansambļa pamatsastāvā ir soprāns Aija Veismane – Garkeviča, baroka vijole Anna Naudžūne, baroka čells Danuta Ločmele, klavesīniste Veronika Rinkule un teorbists Mārtiņš Gerkevičs. Ansambļa mērķis ir paplašināt mūzikas programmu piedāvājumu Latvijas koncertvietās, īpašu uzsvaru liekot uz vēsturiski informētu mūzikas atskaņošanu, seno mūzikas instrumentu pielietojumu, kā arī maz zināmu baroka laika mūzikas kompozīciju izpildīšanu.

Ansambļa dalībnieki ir specializējušies senās mūzikas interpretācijā studijās un meistarklasēs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kā arī citviet Eiropā. Ar dažādām spilgtām koncerta programmām ansamblis regulāri uzstājas Latvijas koncertzālēs, muižās un baznīcās. Riga Baroque Ensemble sadarbībā ar baroka čellisti Ilzi Gruduli guvuši atzinīgu novērtējumu, atsakņojot J.H. Fioko lamentācijas Radio 3 BBC tiešraidē dažādās Eiropas valstīs Klusās nedēļas koncertu ietvaros. 

Koncertā Tukumā tiks atskaņota vācu un franču baroka laika komponistu mūzika. Tā ir mūzika, kas Latvijas koncertvidē ir maz zināma un maz atskaņota. Klausītājiem tiks sniegta reta iespēja dzirdēt mūziku, kas tieši vai netieši ir saistīta ar Kurzemes un Zemgales hercogisti. Koncertā skanēs mūzika, kas kādreiz ir skanējusi vai varēja būt skanējusi Kurzemes un Zemgales hercogistē. Daļa koncertā iekļauto dziesmu ir ņemtas no Kurzemes un Zemgales hercogienes Luīzes Šarlotes (1617-1676) personīgi viņai izveidotās dziesmu grāmatas, kuras hercogiene izmantojusi kā mācību līdzekli, lai izkoptu improvizācijas māku, uzlabotu klavesīna spēli un dziedāt prasmi.

Riga Baroque Ensemble klausītājiem Tukumā piedāvās  iespēju dzirdēt izcilu baroka laika komponistu garīgo mūziku. Netālu no Parīzes atradies tolaik viens no garīdznieku centriem – Longchamp abatija, kurā garīgo mūziku baudījis pats „Saules karalis”  Luijs XIV.  Domājams, ka tur notiekošajām mūzikas aktivitātēm ir bijusi augsta kvalitāte, jo vokālas partijas nereti izpildījuši tā laika operas solisti. Augsti profesionālo līmeni apliecina abatijai komponētie Fransuā Kuperēna (1668-1733) skaņdarbi, kuru atskaņošanai nepieciešama izcila tehniskā sagatavotība. Viena no šādām motetēm Salve Regina izskanēs arī Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Ne mazāk ievērojami garīgie darbi  ir mazāk zināmajam baroka laika franču komponistam un ērģelniekam R.D. Busē (1702-1760). Šoreiz mūziķi atskaņos Pirmo kantāti no krājuma „Cantates Spirituelles” pēc 83. psalma, balsij un oriģinālā rakstītai viola da gamba solo, kuru šoreiz būs iespējams dzirdēt baroka čella izpildījumā.

Ansamblis klausītājiem sniegs iespēju klausīties Latvijas koncertvidē retāk dzirdamus instrumentus – baroka čellu un ģitāras priekšteci – teorbu. Ar nelielu stāstījumu par senajiem instrumentiem un to spēles īpatnībām, mūziķi iepazīstinās klausītājus koncerta gaitā. 

Ieejas kartes iespējams izņemt Tukuma pilsētas Kultūras nama kasē. Ieeja koncertā par ziedojumiem baznīcas atjaunošanai. Sakarā ar COVID-19 pulcēšanās ierobežojumiem vietu skaits ierobežots. Koncerts notiek sadarbībā ar Tukuma novada pašvaldību un Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas atjaunošanas fondu.

Koncerts Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā izskanēs sestdien, 17. oktobrī plkst. 17.00. 

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Senais Dievs – tava mājvieta! Tu – zem mūžīgiem elkoņiem! 5Moz 33:27

Mūsu sirdis lai neiztrūkstas! Ticiet Dievam un ticiet man! Mana Tēva namā ir daudz
mājokļu.
Jņ 14:1–2

2 Moz 5:1–6:1
1Kor 14:20–40
Mk 9:42–50

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »