Aprīlis
ESIET VIENMĒR GATAVI ATBILDĒT IKVIENAM, KAS PRASA JUMS
PASKAIDROJUMU PAR CERĪBU, KAS MĪT JŪSOS. 1Pēt 3:15
Lai top gaisma

Tukuma jauno balsi - dievnama zvanu - iezvanīs Rasma Valdmane

iesūtīts: 2013.11.15 22:35
18. novembrī, Latvijas Republikas 95. gadadienā, Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks jaunā zvana iezvanīšana. Ar izdekorētām virtenēm un ziediem jaunais zvans iezvanīšanas dienā būs novietots dievnamā pie altāra. Jauno zvanu simboliski iezvanīs Raiņa ģimnāzijas kora diriģente un Tukuma pilsētas goda pilsone Rasma Valdmane. Pirms zvana iezvanīšanas tiks nolasīts dzejnieces Māras Zālītes speciāli šim notikumam sarakstīts novēlējums un dzejas rindas.

Svētbrīdī piedalīsies Liepājas diecēzes bīskaps Pāvils Brūvers, mācītājs Mārcis Zeiferts, Tukuma kultūras nama jauktais koris „Gavile”, Inguna Augsne (taustiņi) un Normunds Krūmiņš (klarnete). Savukārt svinīgā svētbrīža otrajā daļā notiks tautas aizlūgums Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienā, kurā aizlūgšanu daļas sacīs draudzes locekļi un ekumēniskie viesi.

Uz Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas jaunā zvana sānu malas ir izlieta lūgšana «Dievs, svētī Latviju!». Tautas lūgšana uz zvana iekļauta pēc draudzes vairākuma vēlēšanās. Lūgšana izsaka vēstījumu un atgādinājumu par nācijas kultūras un gara vērtībām pārmaiņu laikā. Tā kā Tukuma baznīca savulaik dibināta kā Svētās Trīsvienības baznīca, tad uzrakstā zem zvana kroņa liturģisko aicinājumu izsaka vārdi «Gods lai Tēvam un Dēlam un Svētajam Garam». Uz otras zvana malas ir izveidots draudzes nosaukums «Tukuma evaņģēliski luteriskā draudze» un Lutera roze kā konfesionālās identitātes apliecinājums, kas vienlaicīgi pauž saistību ar Tukumu kā rožu pilsētu.

‍Jauno bronzas zvanu 18. oktobrī izlēja Vācijas pilsētā Karlsrūē, Baherta darbnīcā un uz Tukumu tas tika atvests šonedēļ. Zvans sver 362 kilogramus, apakšējais diametrs 834 mm, un ir izgatavots skaņtonī h’. Bez tam izgatavota arī jauna zvana mēle un ozolkoka plecs. Pacelt zvanu tornī paredzēts Adventa sākumā, lai pirmo reizi ar to iezvanītu Baznīcas gadu. 

Akcijā „Iezvani Tukumu”, kas iesākās pagājušā gada novembrī, ziedotāji devuši 6218,75 Ls un 5,31 EUR. Ziedojuši ir draudzes locekļi, novadnieki, vairāki uzņēmēji, kā arī ir tikuši rīkoti koncerti, lai iegūtu nepieciešamos līdzekļus. Ziedojumos nav saņemti līdzekļi no organizācijām, iestādēm, partnerbaznīcām vai politisko interešu apvienībām. Akcijā bija iesaistītas arī Tukuma skolas, kuras sniedza labdarības koncertus.

Zvana izgatavošana pilsētā ir liels notikums, jo turpat 60 gadu garumā lietošanā bija nodots Ērgļu baznīcas zvans, kas pērn novembrī tika atdots tā īpašniekiem. Iepriekšējos zvanus draudzei rekvizējuši gan zviedri, gan krievu cara armija, gan - Otrajā pasaules karā - vācu karaspēks.  

‍Jaunā zvana iezvanīšana dievnamā iesāksies plkst. 15:00.

‍Mārcis Zeiferts

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Un Noa darīja visu, ko Dievs viņam pavēlēja.
1Moz 6:22

Jēzus sacīja: Tad nu ikviens, kas šos manus vārdus dzird un dara, ir līdzināms saprātīgam
vīram, kas savu namu būvējis uz klints.
Mt 7:24

2Moz 24:1–18
Kol 2:8–23
Mt 4:12–17

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties epastā regulāri saņemt lapiņu un citas draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

LELB Tukuma draudze © 2013. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »